I bygning 62 på Akerhus festning, ligger en litt bortgjemt perle; Forsvarsmuseets biblioteket. Her har de samlet over 60 000 historiske bind, relatert til norsk militærhistorie.

Her finner du tidsskriftene fra Polititroppene, minnebøker fra IntOps, flyloggbøker fra flygerne på Little Norway, internaviser fra Tysklandsbrigaden og Militært tidsskrift fra 1831 (inkludert kart over hvordan troppene skal settes opp hvis flanken bryter sammen…). Bare for å nevne noe.

Har du sett programmet «Hvem tror du at du er»? Den episoden hvor Finn Aamodt mottok Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner og Tysklandsbrigadens veteranmedalje post mortem, på vegne av sin far?
Da fikk de hjelp herifra.

Nå er ikke den episoden tilgjengelig på NRK-nett lenger, men du kan lese om episoden og innholdet på Viggo Eides blogg.

Mette Guderud, som er biblioteksleder forteller mer enn gjerne om alle godbitene her oppe.
– Ganske facinerende å se hvordan Forsvaret har endret sine vervekampanjer, forteller hun og viser oss brosjyrer fra 40-, 50-, 90- tallet og 2016.

Biblioteket ble opprettet som en del av Forsvarsmuseet i 1978 og består av mengder med militær faglitteratur, reglementer og dokumenter. Et spesialbibliotek innen militærfag og forsvarshistorie, fra 1600-tallet og frem til i dag. Hovedvekten er på norske forhold og var tidligere knyttet til Hærmuseet (som hadde sitt utspring i Artilleriets modellkammer og Intendanturmuseet) og mange av de eldre bøkene kommer herifra.

Den eldste boksamligen er fra Artilleriets bibliotek, men du kan også kose deg med

  • Norsk forsvars- og militærhistorie
  • Forsvarets kulturhistorie, organisasjon og virksomhet
  • Militær teknikk og militære gjenstander

Her finner du historiske samlinger av  håndbøker, trykk, brosjyrer og kart knyttet til militær virksomhet og historie. De var gjerne håndskrevet, og en av disse er læreboken til Gustav Adolph Diriks, som var elev ved det første kullet ved Sø-Cadet-Institutet i Fredriksvern i 1817.

Les mer om sjøkadettenes lærebøker her.

Her finnes mye, for alle og enhver. Vi anbefaler alle å ta turen innom neste gang de er i nærheten!
Åpningstidene er hver onsdag, torsdag og fredag 09:00 – 15:00.

Her kan du treffe Mette og Unni, og de hjelpe deg gjerne så godt de kan.
De anbefaler også nettsiden til biblioteket, hvor dere kan søke etter land, kontigent eller historiske data. Da vil det komme opp hvilke bøker og artikler de har fra de ulike oppdragene.  Søk i bibliotekkatalogen på nettsiden til biblioteket her:
http://www.forsvaretsmuseer.no/Forsvarsmuseet/Dokumentasjon/Biblioteket

Print Friendly, PDF & Email
By | 2017-08-15T18:40:48+00:00 februar 9th, 2017|NVIO|0 kommentarer