Denne uken gikk Sjef Luftforsvarets luftmaktseminar av stabelen i Trondheim. Alle styrkesjefene var enige om at F-35 vil styrke hele Forsvaret.
F-35: avgjørende for fellesoperasjoner
Sjefene for Hæren, Sjøforsvaret og Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) holdt alle foredrag om mulighetsrommet med femtegenerasjons teknologi.
Sjef FOH, generalløytnant Rune Jakobsen, sa at Forsvaret står ved et veiskille med komplekse sikkerhetsutfordringer som stiller nye krav til fremtidens krigføring.
– Utfordringene Forsvaret står overfor, må gjenspeiles i verktøykassen vi har til rådighet. F-35 vil være et meget relevant verktøy for å håndtere disse utfordringene. Leveransene som F-35 gir, med dets sensor-, våpen-, og nettverksteknologi, vil være avgjørende for at FOH kan håndtere kompliserte utfordringer.
Helheten som teller
Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide poengterte i sitt foredrag at morgendagens luftforsvar vil gi Forsvaret et formidabelt løft i operativ evne.
– Vår evne til å ha kontroll med våre nærområder, hevde vår suverenitet og levere luftmakt vil være på et nivå vi aldri før har vært., sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide
Søreide understreket samtidig viktigheten av helheten, hvor de ulike forsvarsgrenene og våpensystemene virker sammen fellesoperativt.
Et generasjonsskifte
Sjef Luftforsvaret, generalmajor Tonje Skinnarland, forklarte i sitt foredrag at begrepet «femtegenerasjon» kommer fra de innebygde egenskapene i F-35. Lavsignatur, avansert integrert elektronikk, sensor-fusion, integrerte våpen og multirolle er de mest typiske karakteristikkene som legges til femtegenerasjons plattformer.
– Vi har bevisst valgt å bruke visjonen femtegenerasjons luftforsvar for å tydeliggjøre at vi trenger et generasjonsskifte i vid forstand, sa sjefen i foredraget.
Ny kompetanse
Generalmajoren pekte også på at med det teknologiske spranget som følger, med blant annet AW101, NH90, P-8 Poseidon og luftvernsystemer, krever ny kompetanse og nye konsepter for å sikre full operativ effekt.
FØLG OSS PÅ TWITTER