8. mai ble frigjøringsdagen og veteraner markert og hedret over hele landet.

– I år er det 40 år siden norske styrker ankom Sør-Libanon som del av United Nations Interim Force in Lebanon, UNIFIL. Og 20 år siden det norske bidraget ble trukket hjem. Vi minnes derfor spesielt de over 21.000 norske menn og kvinner som valgte å delta i det som var Norges viktigste bidrag til FNs arbeid for fred og sikkerhet. (…) De fleste av oss har vokst opp i et Norge i fred. For oss er det kanskje en selvfølge. Men de som har opplevd andre verdenskrig vet at frihet ikke er gratis. De vet at verdiene vi bygger vårt samfunn på: Demokrati, menneskeverd og toleranse – aldri må tas for gitt, sa statsminister Erna Solberg i sin 8. mai-tale i Narvik.

På hovedarrangementet på Akershus festning var både Kong Harald, Nato-sjef Jens Stoltenberg, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tilstede. Det var også et stort antall veteraner og veteranfamilier fra et bredt spekter av misjoner.

Harald Stanghelle representerte UNIFIL-veteranene som blir hedret ekstra i år.

– Tiden er kommet for å markere at det er 40 år siden verdenspolitisk turbulens brått kastet norske soldater inn i Libanons foreløpige fred. Med blå beret og det norske flagget på skulderen har 22.224 av oss tjenestegjort i dette konfliktmetta landet innerst i Middelhavet. FN-styrken skapte også stabilitet for flere hundre tusen sivile i det ellers så omskiftelige kaos i det sør-libanesiske fjellandskapet. Det er grunn til å kjenne stolthet over dette på veteran- og frigjøringsdagen 2018. (…) Libanon ga og Libanon tok. Skamløst lenge nektet både Forsvaret og det politiske Norge å erkjenne at Libanontjenesten kunne sette dype arr, også i sjelen. I årevis, ja, gjennom tiår, opplevde mange av libanongenerasjonen å stå alene med sine problem. I dette ligger den norske skampletten som hviler over denne store operasjonens ettermæle, sa Stanghelle.

Han ble etterfulgt av kaptein Thea Charlotte Andersen, som snakket om å tjenestegjøre i en internasjonal FN-operasjon i dag. – Jeg representerer kanskje ikke det typiske bildet man har av en veteran, eller engang det bildet jeg har av en veteran, men nettopp derfor er det kanskje ekstra viktig at jeg står her nå, og bidrar til å gjøre det bildet litt rikere og gjenkjennbart for enda flere. Andersen var ute i FN-bidraget MINUSMA i Mali.

Til Akershus festning kom også syklistene i På hjul med veteraner. Rekordmange hadde meldt seg på sykkelturen fra Forsvarets veteransenter på Bæreia til Akershus festning. Sykkelturen er mulighet for alle som på denne måten ønsker å gi sin anerkjennelse for den innsatsen hver enkelt veteran har gjort for Norge. På festningen ble de tatt imot med medaljer og pølser på NVIO-loftet.

 

I Oslo fikk ti personer medalje for sin innsats i internasjonale operasjoner for oppdrag i Sør-Sudan, Afghanistan, Libanon og Sudan.

– Disse personene har gjort en innsats utover det forventede. De har vist mot og vært til inspirasjon for medsoldater, sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen under medaljeseremonien.

Helt sør i landet ble det også en flott markering av dagen. Mange kristiansandere møtte opp til markeringen ved veteranmonumentet.

Ordfører Harald Furre og eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen var dagens talere. Luftforsvarets Skolesenter på Kjevik stilte med flaggborg og æresvakt, som sammen med veterankompaniet i Kristiansand lagde en høytidelig ramme rundt markeringen. To av Luftforsvarets F-16 jagerfly foretok to overflyvninger i forbindelse med markeringen.

På ærverdige Christianholms festning fikk et trettitals veteraner, fra Tysklandsbrigaden til UNTSO, sine velfortjente INTOPS-medaljer.

Mens markeringen av dagen noen steder tok slutt, fortsatt markeringen andre steder utover kvelden. På Akershus festning inviterte Eddie Guz i samarbeid med NVIO og Veteran møter veteran til konsert og afterparty på kommandantens pub. For anledningen hadde han tatt med seg to venner til å spille, Unni Wilhelmsen og Lars Erik Blokkhus fra Plumbo. I publikum satt veteraner fra 2. verdenskrig til dagens nyere operasjoner og koste seg i sommersolen.

Print Friendly, PDF & Email
By |2018-05-09T13:47:49+00:00mai 9th, 2018|NVIO, Uncategorized|0 kommentarer