Den 22 september i et noe ruskete høstvær ble turen i Armfeldts fotspor gjennomført. 2 guider var med, Alf Olsen og Jan Mæresmo. Olsen tok for seg hva som skjedde i Meråkerfjellene, Handøl og Duved. Mæresmo orienterte om feltoget mot Stene skanse og Skånes skanse.

Første stopp var Handøl. Kapellet, som ble bygd for samene, ble besøkt og der finnes en tegelsteinstavle med tekst – Anno 1719 den 20 Jan begrofs her 600 Menniskor.  Vi så også på minnesteinen som ligger ved elvebredden hvor de døde ble begravet. I 1719 var det bare 3 gårdsbruk i Handøl. Kafferast ble det på Handøl cafe hvor det i tillegg til karolinerutstillingen m m fikk vi se en ekte karolinersadel utstilt. Hæren til Armfeldt mistet 3000 soldater i uværet over Tydalsfjellene.

Neste stopp var Duved skanse som var oppmarsjeringsområdet for Armfeldt. Ved avmarsjen var det i feltoget 10073 soldater, 6721 hester og 2500 slaktedyr samt 727 bønder med hester og sleder. Der er det reist et høyt minnesmerke over karolinerne.

Etter en stopp for handling og en hyggelig lunch på Åre bakeri reiste vi over Skalstufjellet og ned mot Verdal.  Vi ankom Stene skanse og fikk orientering om kampene der som førte til at Armfeldt inntok skansen. Det ble også tid til å dra innom Skånes skanse i Levanger. Skånes skanse var det norske forsyningslageret og ble overgitt til Armfeldt uten kamp av betydning.

Bildene viser guidene ved minnesmerket i Handøl (fremhevet bilde) , minnesmerket i Duved og karolinersadelen i Handøl cafe.

Arne Thingstad

Print Friendly, PDF & Email