Mye har skjedd på veteranfronten også i år. Vi har laget en liten oversikt over noen av de viktigste hendelsene.

Allerede i januar var NVIO og de andre veteranorganisasjonene i møte med den relativt nybakte forsvarsministeren Frank Bakke-Jensen. Her fikk NVIO lagt frem sine viktigste punkter. Les mer om det her.

I februar relanserte vi Radio Norbatt. Verdenspremieren brakte løs med med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, som fortalte om sin tid i UNIFIL. Her kunne vi også høre comebacket til Radio Norbatt legenden Per Olav Hagås, også kjent som Pyton Per. Den og flere episoder finner du her.

Podcasten holdt det gående frem til 20. april, da UNIFIL-veteranene var invitert til en storslått markering på Akershus festning i regi av Forsvaret. Dagen ble markert med felles oppstilling, parademarsj gjennom Oslo, og flere konserter. Takk for innsatsen, veteraner! sa forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til de over 3000 oppmøtte veteranene. NVIO bidro blant annet med livepodcast med Radio Norbatt, og spilte populære sanger fra tjenesten og hadde innslag av gode historier fra tida ute. – Vi skal fortsette å lage podcast fra alle misjonsområder, kunne NVIO-president Dag-Magne Lunde annonsere fra scenen.

Les mer om UNIFIL-markeringen her

Hør veteranpodden her

8. mai skulle frigjørings- og veterandagen markeres i kommuner over hele landet. Mange av NVIOs lokallag bidrar hvert år med alt fra egne arrangementer til kransenedleggelser. På hovedarrangementet på Akershus festning var både Kong Harald, Nato-sjef Jens Stoltenberg, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen og forsvarsminister Frank Bakke-Jensen tilstede. Det var også et stort antall veteraner og veteranfamilier fra et bredt spekter av misjoner tilstede. Mer 8. mai kan du lese her.

På andre siden av året kunne NVIO invitere til flere såkalte Battlefield Orientation Tours (BOT). NVIO Ofoten inviterte til en tur der vi fulgte i Jan Baalsruds utrolige fluktrute. Vi inviterte også til en BOT i Kirkenes og i Vemork gikk vi i tungtvannsabotørenes fotspor.

Mer om det kan du lese i Veteran #5

I september var NVIO med å sette dagsorden da den såkalte Libyarapporten, rapporten om Norges innsats i Libya, ble lagt fram. Hovedfunnene var blant annet at politikerne hadde for liten kunnskap om Libya før gikk inn i konflikten. –Soldatene  våre må kunne stole på at politikerne gjør grundige vurderinger når de sender dem ut. De gjør jobben de blir satt til å gjøre, og det kan ikke være sånn at de sitter igjen og lurer på om de har vært med på noe de ikke burde vært med på, sa NVIO-president Dag-Magne Lunde til blant annet NRK, Klassekampen og Aftenposten. I alt 15 norske kampfly slapp i underkant av 600 bomber over Libya i 2011. Rapporten slo fast at det var FN-mandat for operasjonen og at norske soldater hadde gjort en god jobb. Les mer her.

For dem som trengte litt luft etter Libyarapporten var det mange aktiviteter å velge mellom. NVIO Aust-Agder inviterte til sjøfugljakt. En spesiell jaktform med mye action, i følge deltagerne. De som dro med NVIO Oppland og NVIO Trøndelag på tur for å oppleve moskusen på Dovre fikk seg også en mektig opplevelse. Deltakerne fikk en unik mulighet til å se kongen av Dovre i det som ble kalt “Safari på norsk”.

De som enda hadde litt bensin igjen på tanken kunne bli med 280 andre deltagere og løpe Hedersløpet. løpere fra Heimevernet, luft-, sjø og hær, generaler og menige, sivile, barn og eldre sto i dag på startstreken da Rune Wenneberg klemte inn startskuddet for Hedersløpet. Mer om Hedersløpet her. På startsstreken sto også flere deltakere fra NATO-øvelsen Trident Juncture. Øvelsen preget både mange lokalsamfunn i store deler av landet, og nyhetsbildet denne høsten. Selv før et av Forsvarets fartøy sank skapte øvelsen debatt. Les NVIO-presidentens kronikk i Klassekampen her.

Under årets Nasjonal veterankonferanse ble ildsjelene Arild Lihaug og Bjørn Dåvøy tildelt Forsvarets veteranpris. Lihaug fikk også et bilde fra Stiftelsen veteranhjelp som takk for innsatsen han gjør for Stiftelsen. Les mer om det her.

I Molde ble det oppstandelse da kommunen gikk ut og sa at de ikke prioriterte veteranplan. Leder i NVIO Romsdal Pål Henning Ilstad tok pennen fatt og skapte debatt. Les innlegget her. Mange andre kommuner, blant annet Ski, kan sende flagget til topps og feire nye veteranplaner i år.

FN-dagen ble markert over store deler av landet. Blant annet med en storstilt medaljeseremoni, hvor 150 veteraner mottok sine medaljer.

Årets kanskje viktigste veteran-nyhet kom siste dag i oktober. Da sikret stortingsflertallet ankerett i erstatningssaker for veteraner som har tjenestegjort i internasjonale operasjoner etter 1. januar 2010. – Å skille mellom skader som er påført før og etter 1. januar 2010, er urimelig, det tror jeg all sunn fornuft tilsier, sa generalsekretær Thor Lysenstøen. Forsvarsministerens forslag om at Finansklagenemnda skal være ankeinstans i denne typen saker, ble også avvist.

Siden har vi hvilt på laubæra. Neida. Det har det som vanlig vært gjennomført en lang rekke veterantreff rundt om i hele landet, det har vært julebord, foredrag, Movies on War, kirkeparade, julekonsert og medaljeseremonier. For å nevne noe.

Dette var en liten oppsummering. Har du lyst kan du fordype deg enda mer i hva som har skjedd i 2018 ved å lese vårt magasin Veteran. Det finner du her.

Takk til alle samarbeidspartnere gjennom året, og ikke minst til alle lokalforeningene som står på hver eneste dag og skaper aktivitet og engasjement. Samhold-Erfaring-Styrke.

Print Friendly, PDF & Email